چراغ سبز مجلسيها براي ترويج ازدواج موقت :
آموزش ازدواج موقت از كودكي
و افزودن يك برگ به شناسنامه براي صيغه !
موضوع ازدواج موقت چندي است كه در جامعه بالا گرفته است و پس از اينكه مسئولين دولتي در سالهاي اخير بارها از اين موضوع حمايت و بر ترويج آن تأكيد مي كردند ، اينبار نهاد هاي رسمي كشور نظير نيروي انتظامي و مجلس نيز حمايت رسمي خود را از ازدواج موقت اعلام كردند.
با در نظر گرفتن حمايت غالب نمايندگان مجلس از ترويج ازدواج موقت بايد ديد كه چراغ سبز مجلس را كدام نهاد اجرايي در حوزه جامعه و جوانان كليد خواهد زد.
در اين باره عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي ازدواج موقت را شرعي و بلا مانع در دين اسلام دانست و گفت: بحث ازدواج موقت در متن قرآن و در سوره نسا آمده است و برخلاف آنچه در اذهان عمومي جا افتاده است موضوعي كاملا شرعي است.
وي در ادامه افزود: اصولا ازدواج چه دائم و چه موقت براي جلوگيري از آلودگي و فساد در جامعه است.اما به دليل عدم فرهنگسازي, هرگاه صحبت از ازدواج موقت مي شود مردان زن دار و متاهل تمايل بشتري نسبت به مجردها از خود نشان مي دهند كه اين نوع ازدواج ها باعث از بين رفتن كانون خانواده مي شود.
اكرمي با پيشنهاد ضابطه مند نمودن ازدواج موقت گفت: بايد براي ازدواج موقت شرايط و ضوابط خاصي تبيين شود و در اين باره صدا وسيما, حوزه هاي علميه وحتي خطبه هاي نماز جمعه مي تواند در فرهنگسازي اين موضوع كمك كند. مجلس نيز سعي دارد اين موضوع را در كميسيونهاي مختلف بررسي نمايد و نظر خود را در سايه قانون به مردم ارائه دهد.
براي ترويج ازدواج موقت بايد از كودكي در مدارس آموزش دهيم
نايب رييس كميسيون قضايي مجلس با تاكيد بر اينكه نمي توان در جامعه اي كه اسلامي است با ازدواج موقت مخالفت كرد گفت: هر جواني كه به سن قانوني و بلوغ مي رسد چه پسر و چه دختر نياز به ازدواج دارد از اين رو بايد يا مسئولين شرايط ازدواج دائم را فراهم كنند يعني مشكل مسكن، اشتغال، جهيزيه براي دختران و امثال اينها را حل كنند يا اينكه در فكر مقدمات ازدواج موقت براي جوانان باشند.
مرادي با انتقاد از جو موجود جامعه يادآور شد: واقعا باعث تعجب است كه چرا جامعهاي كه ادعاي اسلامي بودن دارد با اين مسئله برخورد خشن دارد. بايد فرهنگ مردم را در اين باره عوض نمود.
وي ترويج اين نوع ازدواج را نيازمند آموزش دانست و افزود: بايد از دوران كودكي در كتابهاي ديني مسئله ازدواج موقت آموزش داده شود تا از اين طريق اين نوع ازدواج در كشور رواج داده شود.
نائب رييس كميسيون قضايي همچنين از برخورد مثبت مجلس با اين موضوع خبر داد و گفت: كميسيون قضايي مجلس هميشه آماده همكاري با هر نهاد و يا سازمان و وازرتخانه اي است كه در اين باره طرح و نظر خوبي دهد.
متولي ازدواج موقت بايد پرجرات باشد
مراد علي منصوري رضي، نمايده مجلس شوراي اسلامي نيز با انتقاد از عدم تعريف دقيق معيارهاي ازدواج در جامعه را داشت: روابط دختران و پسران جوان كه به شكل اينترنتي و يا خياباني در چند سال اخير گسترش يافته و طرفداران زيادي نيز در ميان جوانان پيدا كرده سبب شده كه در اين مقطع زماني مسئولين به فكر ساماندهي آن باشند اما تا آنجايي كه بنده به ياد دارم اين بحثها فقط براي چند روز و يا چند ماه دغدغه مسئولين ميشود و بعد از مدتي از ياد ميرود.
وي در توضيح مطالب افزود: راه انداختن بحث ازدواج موقت و از همه مهمتر متولي آن بايد بسيار پر جرات باشد زيرا كه عموما ازدواج موقت در نزد خانواده ها و به خصوص زنان و دختران به شدت با برخورد مواجه ميشود و عملي قبيح محسوب مي شود. همچنين دفاتر همسر يابي در اين خصوص موثر واقع نخواهد شد.
اين عضو كميسيون اجتماعي مجلس با انتقاد از عملكرد از مجلس شوراي اسلامي و بقيه نهادهاي مسئول در اين موضوع گفت: راه انداختن بحث طرح ازدواج موقت از سوي مسئولين نشانه ضعف آنها است و به اين منزله است كه نتوانستند شرايط جامعه را طوري براي جوانان فراهم كنند كه مشكل ازدواج آنها حل شود.
وقتي هيچ وزارتخانه، سازماني و يا حتي مجلس در اين موضوع كاري نكرده نبايد توقع داشت كه آمار ازدواج بالا رود و يا ميانگين طلاق پايين بيايد. البته كميسيون قضايي مجلس تا حدي در بحث ازدواج موقت وارد شده اند اما چندان چشمكير نبوده است.
يك برگه براي ثبت ازدواج موقت به شناسنامه افزوده شود
عضو كميسون فرهنگي نيز گفت: براي اينكه مشكل فساد، بي بند وباري و تجاوز در جامعه كاهش پيدا كند بايد زودتر موضوع ازدواج موقت را در ميان جوانان توسعه دهيم و فرهنگسازي را آغازكنيم.
سيد محمد جواد ابطحي با بيان اينكه تمام مراجع و علما در اين مورد نظر مثبتي دارند گفت: در باره طرح ازدواج موقت روحانيون بايد پيشقدم شوند و جامعه را آماده اين موضوع كنند. روحانيون و به خصوص روحانيون مجلس بايد به عنوان متوليان اين طرح وارد ميدان شده تا راه فساد به روي جوانان بسته شود.
وي در پايان افزود: بهتر است براي اينكه هيچ گونه سو استفاده اي از طرف مرداني كه متاهلند پيش نيايد سازمان ثبت احوال با همكاري مجلس شوراي اسلامي برگه اي براي ثبت ازدواج موقت نيز در داخل شناسنامه اضافه شود كه همه چيز در اين خصوص قانونمند شود.
وقتي شرايط ازدواج دائم فراهم نيست ازدواج موقت راه گشاست
جواد آرين منش افزود: ما در دوره مجلس هفتم قانوني به نام قانون تسهيل ازدواج جوانان به تصويب رسانديم كه به نظر مي رسد هنوز بسياري از مفاد اين قانون اجرايي نشده است.
نماينده مشهد در مجلس شوراي اسلامي افزود: اينكه دختر و پسري با هم دوست شوند به طور مثال باهم كوه بروند، مهماني بروند و يا رفت و آمد كوتاهي با يكديگر داشته باشند ازدواج موقت ميتواند موثر باشد تا مانع از خارج شدند دختر و پسر از حدود و قوانين اسلام شوند.
آرين منش خاطر نشان كرد: يك ذهنيت منفي در جامعه درباره ازدواج موقت وجود دارد كه با آگاه سازي خانوادهها و جوانان ميتوان آن را تغيير داد.
اما در شرايطي كه موقعيت ازدواج دائم فراهم نيست ازدواج موقت مي تواند راهگشا باشد. اگر واقعبينانه نگاهي به اطرافمان بياندازيم ميبينيم كه جمع كثيري از دختران دوست پسر يا پسران دوست دختر دارند و اين كار شرعي نيست.
اين نماينده مجلس با اشاره به همكاري مجلس در اين باره افزود: مجلس در تلاش است براي ازدواج موقت راهكار قانوني تعريف كند ما به عنوان نمايندگان مجلس بايد راهكار و قانوني را به كميسيون قضايي ارائه دهيم كه هم مورد پذيرش عرف و هم جامعه باشد.
وي يادآور شد: جوانان براي اضاي نيازهاي عاطفي و جنسي خود اغلب يا از راه ارتباطات غير شرعي كه همان دوستيهاي خياباني است وارد ميشوند كه مورد پسند جامعه نيست يا گرايش به ازدواج موقت و صيغه دارند كه اين هم هنوز درميان جوانان و خانوادههايشان جايگاه چنداني ندارد و عده كمي به اين سمت حركت ميكنند.
ازدواج موقت راهي براي كاهش سو استفاده هاي جنسي
در ادامه فرهاد تجري يكي از اعضاي كميسيون حقوقي و قضايي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه قانونمند شدن ازدواج موقت مي تواند از تعدي، سو استفاده، اعمال خلاف عرف و تجاوزها جلوگيري كند گفت: ازدواج موقت امري شرعي است و قانون هم از آن تبعيت خواهد كرد بنابراين اگر قانوني شفاف در اين باره تصويب شود قطعا افراد نيز با شناسايي چارچوبها ميتوانند از اين حق شرعي و قانوني استفاده كنند تا متوسل به راههاي غيرقانوني و غير شرعي نشوند.
تجري خاطرنشان كرد: انتظار ميرود در مورد مسائلي كه ضرورت اجتماعي و فرهنگي دارد نگاهي واقعبينانه با لحاظ جميع جوانب داشته باشيم كه مسئله ازدواج موقت از اين دست مسائل است. مجلس نيز با طرح قوانين در اين باره ميتواند راه گشا باشد
اين نماينده مجلس تاكيد كرد: دستگاههاي فرهنگي، اجتماعي و روحانيون بايد در ترويج آموزههاي فرهنگي و اخلاقي اهتمام ورزند تا با فرهنگسازي سبب تقويب باورهاي ديني و مذهبي در ميان جوانان شوند.
الزام ثبت ازدواج موقت ميتواند بسيار مفيد باشد
از سوي ديگر موسي قرباني عضو كميسيون حقوقي مجلس نيز گفت: نمي توان احكام شرعي را در زمينه ازدواج موقت منكر شد اما بايد در چارچوب ضوابط انجام ميگيرد. براي اجراي هر حكم شرعي بايد براساس قوانين نظام و شرايط جامعه ضوابطي وضع كرد.
وي در ادامه افزود: : نسبت به برخي احكام شرع از ابتدا حساسيتهايي بوده و نميتوان انتظار داشت كه جامعه به راحتي آن را بپذيرد.
اينكه اين نوع ازدواج در سطح دانشجويان و دانشگاهها و جوانان رواج پيدا كند در صورت عدم تعيين چارچوب و ضوابط، تبعات منفي متعددي در پي خواهد داشت.
قرباني معتقد است: بسياري ترجيح ميدهند كه اين ثبت در شناسنامه صورت نگيرد و نميخواهند براي يك امر موقت عواقب دائمي ايجاد كنند. براي چنين مواردي دفاتر ثبت برگههاي ويژهاي طراحي كردهاند كه در آن مشخصات دو طرف و شرايط ازدواج موقت ثبت ميگردد.
قرباني ضمن تائيد اين نكته كه الزام ثبت ازدواج موقت ميتواند بسيار مفيد باشد اظهار داشت: توجه به عواقبي مانند ايجاد فرزند كه ممكن است ازدواج موقت در پي داشته باشد، بهتر است كه ثبت آن الزامي شود.
به هر حال هم فرزندان احتمالي و هم طرفين ازدواج حقوقي دارند كه با ثبت ازدواج موقت بهتر ميتوان به آنها پرداخت. ضمن اينكه ثبت كردن از بسياري ناهنجاريهاي شرعي و اجتماعي ديگر نيز جلوگيري ميكند.